Lotto – vinstplan

Till skillnad från till exempel skraplotter har lotto inga fasta vinstsummor i sin vinstplan. Det är alltså inte så att 7 rätt ger en viss summa och 6 rätt en annan. Istället visar lottos vinstplan hur många procent av den totala vinstsumman som delas ut på ett visst antal rätt. Hur mycket man sedan vinner beror på hur mycket folk har spelat för och hur många personer som har fått lika många rätt. Vi på Lottodragning ska ge dig ett exempel som visar dig hur det här fungerar.

Om den totala vinstsumman är på 10 000 000 kr delas 1 200 000 kr ut till de som har fått 6 rätt plus ett tilläggsnummer eftersom 12 % av vinstsumman ska delas ut till 6 rätt + tilläggsnummer. Om det är 20 personer som har fått så många rätt får varje spelare 60 000 kr var (1 200 000/20 = 60 000 kr).

Vinstplan för Lotto

  • 7 rätt. Hela 35 % av vinstsumman delas ut till de spelare som har fått 7 rätt eftersom lotto framförallt vänder sig till spelare som vill få möjligheten att vinna riktigt stora pengar. 7 rätt brukar ge minst någon miljon kronor upp till tiotalsmiljoner kronor.
  • 6 rätt + tilläggsnummer. 12 % av den totala vinstpotten går till spelare som har fått 6 rätt + tilläggsnummer. Det här brukar ge tiotusentals kronor till varje spelare som har så många rätt.
  • 6 rätt. 7 % av vinstsumman. Vinsten på 6 rätt brukar vara betydligt mindre än för 6 rätt + tilläggsnummer. Oftast vinner man ”bara” några tusenlappar på 6 rätt.
  • 5 rätt. 5 rätt utgör 12 % av den totala vinstsumman och brukar ge runt en hundralapp i vinstpengar.
  • 4 rätt. Hela 34 % av vinstsumma delas ut som lottos tröstvinst som brukar vara på någon tia, en summa som brukar läggas på ett nytt spel.

Tänk även på att du kan vinna långt över 75 miljoner kronor om du spelar lotto med joker.